Her er de fem beste rådene for sommerdekk du bør lese!

13.04.2022

Her er de fem beste rådene for sommerdekk du bør lese!

Aldri har flere nordmenn kjørt med piggfrie vinterdekk. Nå advarer Fords ekspert mot å bruke disse som sommerdekk.

– Flere undersøkelser viser at bremselengden øker med mellom 15 og 20 prosent hvis du beholder vinterdekkene på om sommeren. Dette er en vesentlig økning, og kan i verste fall gjøre det livsfarlig ikke å bytte, sier Hans Petter Tveten som er direktør for servicemarkedet i Ford Motor Norge.

En av fem har kjørt vinterdekk på sommerstid

Ifølge Statens Vegvesen har piggfriandelen i de største norske byene vært den høyeste noensinne i vinter.En undersøkelse fra Continental har tidligere vist at hver femte spurte også hadde kjørt med piggfrie vinterdekk gjennom sommeren.

Flere aktører har tatt til orde for at dette faktisk burde vært forbudt. Det forstår jeg godt. Både bremselengden og bilens kjøreegenskaper, spesielt på våt asfalt, blir vesentlig dårligere om bilen ikke er skodd med gode sommerdekk, sier Tveten.

Ford-forhandlere skal være best på dekk til din Ford

Han råder alle til å sjekke om sommerdekkene tåler en sesong til før de monteres på.– Slitte eller gamle og harde sommerdekk er ikke bra for sikkerheten. Sjekk derfor at du har god mønsterdybde og at dekkene ikke er skadd. Er du i tvil er det bare å oppsøke en Ford-forhandler. Vi har som mål å være best på kvalitet og pris på alt du trenger til din Ford.

Forhandleren kan selvsagt også utføre hele dekkskiftet for deg, sier Tveten.

Her er de fem sommerdekktipsene alle bør vite om:

  1. Sjekk sommerdekket: Lovfestet mønsterdybde er 1,6 mm for sommerdekk, men vi anbefaler minimum 3 mm. Sjekk at det ikke er skader på dekkets overflate og fjern steiner og annet som sitter fast i dekket.
  2. Stram mutterne riktig: Både for hard og for løs stramming kan i verste fall føre til at mutteren gir etter og hjulet løsner. Det finnes egne tabeller for hvor hardt mutterne skal strammes til.
  3. Husk lufttrykket: Ved feil lufttrykk slites dekkene raskere og du bruker mer drivstoff. Det har også stor betydning for både bilens kjøreegenskaper og veigrep. Lufttrykket bør derfor sjekkes jevnlig. Du finner luftrykket i bilens instruksjonsbok. Er du usikker – kontakt din nærmeste Ford-forhandler.
  4. Ta en ettersjekk: Etterstram muttere etter 30-40 kilometer kjøring. Gjennom sesongen bør dekkene sjekkes en gang i måneden. Å sjekke dekkene jevnlig er viktig både for egen og andres sikkerhet.
  5. Oppbevar dekkene riktig: Feil oppbevaring kan forkorte levetiden betydelig. De skal henge eller ligge tørt og kjølig. Dekkhotell blir stadig mer populært og tilbys av de fleste Ford-forhandlere. Her får du utført både dekkskifte og lagring på samme sted.

Kontakt ossBestill verkstedtime her

Nyheter

Kampanjer

Vis alle de siste kampanjene

Nyheter

Nyheter og arrangementer